Thursday, 11 April 2019

Resepi Ayam Masak Thai

Assalamualaikum!

Penat tau hari hari fikir nak masak apa untuk family. Dilema mak mak sangat. Nak fikir bekal anak pegi rumah pengasuh lagi. Fikir bekal nak bawak pergi kerja lagi. Kita memang jarang beli makanan dekat luar kalau weekdays. Memang masak sebab nak jimat. Hampir hari hari bawak bekal breakfast dan lunch pergi office hehe~

Semalam kita masak Ayam Masak Thai. Memang simple sangat resepi ni. Sekejap je dah siap. Mai sini kita nak share resepi Ayam Masak Thai ni. 

Resepi Ayam Masak Thai



Bahan- Bahan

Ayam 8-10 ketul
Serbuk Kunyit
Bawang Putih 5 biji
Kunyit Hidup 2 inci
Halia 2 inci
Lada besar 7-10 biji (Nak pedas boleh letak cili padi sikit)
Air 2 gelas
Bawang Holand 1/2 (mayang)
Serai 2 batang (ketuk)
Daun limau purut 4-5 helai
Sos Tiram
Sos Ikan
Garam
Gula
Secukup Rasa

Cara-Cara

1. Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit dan goreng ayam. Dah siap goreng letak tepi dulu


2. Blend bawang putih, kunyit hidup, lada besar, halia dengan dua gelas air


3. Tumiskan bawang holand yang dimayang dengan serai dan daun limau purut


4. Bila bawang dah naik bau dan keperangan , boleh campurkan bahan blend kita tadi. Biar masak sampai dia pecah minyak


5. Bila dah pecah minyak boleh letak sedikit sos tiram anggaran dalam 3 sudu besar dan sedikit sos ikan anggaran 3 sudu besar jugak

6. Letak gula , garam dan secukup rasa sikit. Masa ni boleh celup2 rasa ngam ke tak ngam rasa dia. Tambah mana yang tak cukup. 

7. Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul sebati. Siap!


Sedapnya makan dengan nasi panas panas. Kita tak buat pedas sebab anak makan sekali.:p Yang suka pedas tu boleh letak la cabai dua tiga biji. hahaha

Assalamualaikum xoxo.




No comments:

Post a Comment