Thursday, 11 April 2019

Resepi Ayam Masak Thai

Assalamualaikum!

Penat tau hari hari fikir nak masak apa untuk family. Dilema mak mak sangat. Nak fikir bekal anak pegi rumah pengasuh lagi. Fikir bekal nak bawak pergi kerja lagi. Kita memang jarang beli makanan dekat luar kalau weekdays. Memang masak sebab nak jimat. Hampir hari hari bawak bekal breakfast dan lunch pergi office hehe~

Semalam kita masak Ayam Masak Thai. Memang simple sangat resepi ni. Sekejap je dah siap. Mai sini kita nak share resepi Ayam Masak Thai ni. 

Resepi Ayam Masak Thai



Bahan- Bahan

Ayam 8-10 ketul
Serbuk Kunyit
Bawang Putih 5 biji
Kunyit Hidup 2 inci
Halia 2 inci
Lada besar 7-10 biji (Nak pedas boleh letak cili padi sikit)
Air 2 gelas
Bawang Holand 1/2 (mayang)
Serai 2 batang (ketuk)
Daun limau purut 4-5 helai
Sos Tiram
Sos Ikan
Garam
Gula
Secukup Rasa

Cara-Cara

1. Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit dan goreng ayam. Dah siap goreng letak tepi dulu


2. Blend bawang putih, kunyit hidup, lada besar, halia dengan dua gelas air


3. Tumiskan bawang holand yang dimayang dengan serai dan daun limau purut


4. Bila bawang dah naik bau dan keperangan , boleh campurkan bahan blend kita tadi. Biar masak sampai dia pecah minyak


5. Bila dah pecah minyak boleh letak sedikit sos tiram anggaran dalam 3 sudu besar dan sedikit sos ikan anggaran 3 sudu besar jugak

6. Letak gula , garam dan secukup rasa sikit. Masa ni boleh celup2 rasa ngam ke tak ngam rasa dia. Tambah mana yang tak cukup. 

7. Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul sebati. Siap!


Sedapnya makan dengan nasi panas panas. Kita tak buat pedas sebab anak makan sekali.:p Yang suka pedas tu boleh letak la cabai dua tiga biji. hahaha

Assalamualaikum xoxo.




Wednesday, 3 April 2019

Solid Food..Bagi bubur kosong atau Puree?

Assalamualaikum

Terdetik pagi ni nak tulis pengalaman bagi anak Solid Food bila dah start 6 bulan. 

Persoalan masa tu. Nak bagi bubur kosong atau puree dulu? Pergi Klinik Kesihatan nurse nasihat suruh bubur kosong. Baca blog dan pengalaman elok bagi Puree sebab takut baby sembelit makan bubur kosong. 

Last last saya decide nak bagi bubur kosong dahulu. Kenapa?
1. Untuk elak baby jadi picky eater (susah makan)
2. Ikut nasihat nurse dan doctor yang lebih berpengalaman

Nak bagi solid food, kena make sure bg masa baby 6 bulan. Sebab usus baby belum matang lagi ye ibu ibu selagi belum 6 bulan. Baca banyak kes, baby nampak selalu lapar so letak nestum dalam susu lah. Baby 4 bulan dah bagi makan nasi lah. Ada jugak kes sebab kena paksa dgn mother in law/mak sendiri suruh bagi solid food awal. Big NO. Ini anak kita. Tanggungjawab kita. Kena fight for whats right. Kena ubah mentaliti " alah dulu anak aku bagi makan nestum, elok je". Tak kena, memang boleh cakap macam tu. Elok lah kita elak demi anak kita yang tersayang. Done #dakwah. 

Nak bagi anak Solid Food kena apply 4 Days Rule tau ibu ibu. 
Apa tu 4 Days Rule?
4 Days Rule adalah peraturan bagi baby makan benda yang sama untuk 4 hari. Fungsi dia untuk kita check kalau baby kita ada alergi atau tak. Contoh, bagi bubur kosong untuk 4 hari. Kita monitor tengok anak kita sembelit ke tak, rashes ke tak. Macam Dahlia dulu, bagi bubur kosong , dia lulus 4 Days Rule. Maksudnya dia boleh makan nasi. Next 4 days, saya cuba bagi Dahlia puree Epal. Tapi hari first makan, Dahlia dah sembelit. So, stop bagi makan Puree Epal. Try bagi makanan lain pulak for 4 days. Kita try perkenalkan satu satu makanan utk 4 hari. 

Kalau bubur kosong, since bubur kosong baby dah lulus 4 Days Rule. Next day boleh letak serbuk ikan bilis pulak. Tengok okay tak. Kalau lulus serbuk ikan bilis utk 4 hari, boleh buat bubur nasi + serbuk ikan bilis + brokoli pulak. Kita tengok dalam masa 4 hari okay tak makan brokoli. Macam tu lah jugak kalau nak letak ayam dalam bubur. Apply benda yang sama (4 Days Rule).

faham tak ibu ibu? hehe. Satu lagi kena apply rule ni.
NO SALT. NO SUGAR. NO SEASONING. NO MSG. Ni PENTING tau.

Ni saya sertakan gambar utk ibu ibu lebih faham. Ni jadual makan Dahlia saya buat. 



Bila bagi bubur kosong dahulu memang Dahlia tak picky eater langsung. Kuat makan. :D Alhamdulillah. 

Macam mana nak prepare bubur kosong/ Puree?

Bubur Kosong
1. Basuh beras dan sangai 
2. Lepas sangai, blend beras sampai hancur lepas tu simpan dalam bekas kedap udara
3. Bila nak masak, amek satu sudu/dua masak dengan air macam biasa lepas tu tapis atau blend lagi nak bagi smooth. Bubur nasi mula mula bagi ni kena cair cair je. 
4. Untuk bubur ni tak dinasihatkan utk frozen kan. Sebab nanti tekstur dia jadi tak elok. 

Puree
Contoh: Brokoli
1. Basuh bersih brokoli
2. Stim brokoli dan blend dgn sedikit air atau susu ibu lepas tu tapis.
3. Simpan puree yang ditapis dalam ice cube tray bertutup dan simpan dlm freezer. Bila bila nak campur puree brokoli dalam bubur, keluarkan je 1 atau 2 cube, campurkan dalam bubur yang dimasak. Senang. 

Contoh: Kurma
1. Basuh kurma
2. Buang kulit dan biji kurma
3. Blend dgn sedikit air/susu BM, tapis
4. Simpan Puree dalam ice tray. 

Utk intro Protein cth: Ayam, saya siap siap dah cincang isi ayam letak dalam bekas kecik kecik. Senang nanti nak masak bubur ayam + sayur. Saya just masak bubur, keluarkan 1 bekas ayam, puree sayur dan serbuk ikan bilis. Lepas bubur dah masak, boleh blend sampai hancur dan tapis. 

Bila anak dah menginjak 9-10 bulan, boleh start tak payah tapis dan blend kasar dah bubur. Bagi ada tekstur sikit untuk sensory dia. 

Beli kat Mr DIY je. Credit to Mr DIY and Google
Utk blend makanan baby, saya tak beli food processor baby sebab kita pakai sekejap je hehe. Saya beli hand blender jenama KHIND. Tahan sampai sekarang. Bila baby dah besar, tak pakai dah hand blender ni, saya buat pakai utk blend benda lain pulak. 
credit Google/KHIND

Harap ibu ibu boleh dapat manfaat dari nukilan iols ni. Hehe

Assalamualaikum
xoxo